Informatie

Een warm en stijlvol thuis

Vloerkleden zijn dé ultieme sfeermakers in huis. Een vloerkleed zorgt niet alleen voor verbinding, warmte en gezelligheid, het kan ook de esthetiek van een kamer compleet veranderen. Of u nu een knus appartement heeft of een modern woonhuis, een vloerkleed is er voor elke stijl en ruimte. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen en geniet van de transformatie die een mooi vloerkleed kan brengen!

Waarom een vloerkleed?

Laten we beginnen met dat een vloerkleed een essentieel onderdeel is van het interieur. Het maakt af, het verbind, het geeft sfeer. Maar naast dat heeft een vloerkleed ook meerdere handige functies. Een vloerkleed zorgt voor warmte en comfort. Ze voelen zacht aan onder de voetjes, maar zorgen ook voor een stukje isolatie. Perfect voor in de wintermaanden dus! Ook zorgt een vloerkleed voor een goede akoestiek. Ze kunnen helpen het geluid te dempen, waardoor ze ideaal zijn voor woningen met een houten vloer of een gietvloer bijvoorbeeld.

Vloerkleden in verschillende stijlen

Vloerkleden zijn er in heel veel verschillende stijlen. Zo is er voor ieder interieur wel een passend vloerkleed te vinden! Moderne vloerkleden worden vaak gekenmerkt door minimalistische designs, strakke lijnen en geometrische patronen. Deze passen perfect in een tijdloos interieur. Klassieke vloerkleden worden vaak herkend aan hun gedetailleerde patronen en rijke kleuren. Ze voegen een gevoel van luxe toe aan een ruimte. Voor een eclectische uitstraling kunt u kiezen voor een bohemien vloerkleed. Deze vloerkleden zijn vaak kleurrijk en hebben speelse patronen. Fan van eenvoud? Kies dan voor een Scandinavisch vloerkleed. Deze worden gekenmerkt door natuurlijke materialen, neutrale tinten, zachte texturen en minimalistische designs.

Keuze uit vele materialen

Naast de verschillende stijlen die er zijn, hebben we ook nog te maken met verschillende materialen van vloerkleden. Kies het materiaal op basis van een ruimte. Een hoogpolig synthetisch vloerkleed kan heerlijk zijn in een slaapkamer, terwijl een plat geweven wollen vloerkleed weer beter onder de eettafel kan. We nemen u mee in de verschillende materialen en het onderhoud hiervan.

Wol: Wol is een klassiek materiaal voor vloerkleden. Het is duurzaam, zacht en makkelijk te reinigen. Wol is van zichzelf reinigend. Het bevat namelijk natuurlijke wolvet, wat vuil en waterafstotend is. Het grootste deel van onze vloerkleden worden gemaakt van Nieuw-Zeelands wol. Deze wol is van hoogwaardige kwaliteit en heeft een lange levensduur, mits het vloerkleed goed onderhouden wordt.

Acryl: Acryl is een synthetische vezel die vaak wordt gebruikt als alternatief voor wol, dit vanwege de vergelijkbare uitstraling en textuur. Acryl vloerkleden hebben een zachte textuur die lijkt op die van wol, waardoor ze comfortabel aanvoelen. Omdat acryl synthetisch is, is het minder vatbaar voor bijvoorbeeld huisstofmijt en schimmel. Dit maakt het een goede keuze voor mensen met allergieën.

Polyester: Polyester is een synthetische vezel en heeft een aantal unieke voordelen. Polyester vloerkleden zijn bestand tegen slijtage, ze behouden vorm en kleur en daarnaast zijn polyester vloerkleden eenvoudig schoon te maken. De vezels van polyester absorberen niet gemakkelijk vloeistoffen, waardoor vlekken minder snel intrekken. Naast deze eigenschappen zijn polyester vloerkleden vaak ook betaalbaarder.

Sisal: Sisal is een natuurlijke vezel, afkomstig van de sisalana plant. De vezels van sisal zijn extreem sterk, duurzaam en milieuvriendelijk. Sisal vloerkleden hebben een natuurlijke uitstraling en passen vanwege hun natuurlijke tinten in vele interieurs. Sisal is een stugger materiaal wat minder comfortabel aanvoelt onder de voeten. Een aantal van onze wollen vloerkleden worden gemixt met sisal, wat ze éxtra sterk maakt maar toch ook comfortabel.

Het onderhoud van een vloerkleed

Een mooi vloerkleed is een goede toevoeging aan het interieur. Maar hoe zorgen we voor een lange levensduur van zo’n mooi wollen vloerkleed? Hierbij een aantal tips om het vloerkleed zo lang mogelijk goed te houden!

  1. Stofzuigen: Het advies is om minstens één keer per week het vloerkleed te stofzuigen. Daarnaast raden we aan om geen ronddraaiende borstels te gebruiken. Waarom? Door wrijving van de ronddraaiende borstel ontstaat er snellere verruwing van de garen.
  2. Pluizen: Bij nieuw gebruik van een vloerkleed zullen in het begin losse vezels naar boven kunnen komen. Dit is afhankelijk van de samenstelling en hoeveelheid wol in het kleed, met name bij wollen kleden komt dit voor.
  3. Luchtvochtigheid: Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte te laag is kan het vloerkleed eerder gaan pluizen. Om de luchtvochtigheid stabiel en op juiste hoogte te houden kunt u een bakje met water op de verwarming plaatsen of het vloerkleed af en toe benevelen om pluizen te voorkomen.
  4. Draaien en roteren: Geweven vloerkleden die aan 2 kanten gebruikt kunnen worden, adviseren wij twee keer per jaar te draaien zodat de onderkant boven komt te liggen en een half jaar later weer andersom. Ook is het belangrijk om af en toe het vloerkleed te roteren. Hiermee wordt voorkomen dat bepaalde plekken van het vloerkleed intensiever belast worden en daardoor zichtbaar in uitstraling veranderen.
  5. Deppen, deppen, deppen: Een glas rode wijn geknoeid over uw nieuwe vloerkleed? De meeste vlekken zijn gelukkig op te lossen met water! Zorg dat u niet de vlek in het vloerkleed wrijft, maar dat u blijft deppen.
  6. Antislip: Veiligheid staat voorop! Onze wollen vloerkleden zijn aan twee kanten te gebruiken dus een antislip onderkleed is een must onder deze vloerkleden. Naast de veiligheid zorgt een antislip ook voor comfort en een langere levensduur van het vloerkleed.
Conclusie: Er komt toch best veel kijken bij het kopen van een nieuw vloerkleed. Onze medewerkers adviseren u graag verder in onze winkel zodat u straks het juiste vloerkleed in huis heeft liggen!