Eigenschappen Eikenhout

Op deze pagina vindt u alle informatie over onze werkwijze en de eigenschappen van massief eikenhout.

Foutvrij en rustiek eikenhout

Het eikenhout waar wij mee werken is afkomstig uit Europa. Wij werken met twee kwaliteiten eikenhout; namelijk foutvrij en rustiek.

Foutvrij eikenhout
Foutvrij eikenhout is exclusief eikenhout. Foutvrij eikenhout heeft namelijk geen tot weinig noesten in het hout. Daardoor heeft foutvrij eikenhout een strakke en nette uitstraling. Kleur- en structuurverschillen zijn een eigenschap van eikenhout en kunnen ook voorkomen in foutvrij eikenhout.

Rustiek eikenhout
Rustiek eikenhout heeft een robuustere uitstraling. Bij rustiek eikenhout zijn de natuurlijke kenmerken, als spiegels en (open) noesten in het hout zichtbaar. Dit geeft een meubel karakter. Kleur- en structuurverschillen kunnen ook bij rustiek eikenhout voorkomen.

Oliën en zepen

Al onze eiken meubels worden eerst geolied en vervolgens gezeept.

Oliën geeft het eikenhout de gewenste kleur maar voornamelijk ook bescherming. De olie zorgt voor een sterk, flexibel, vuil- en waterbestendig oppervlak. De speciale samenstelling van de olie zorgt ervoor dat het eikenhout blijft ademen. Er zijn meerdere kleuren olie mogelijk. Bijvoorbeeld naturel, wit, extra wit, vergrijsd, grey-brown en nog veel meer.

Nadat een meubel is geolied wordt het meubel gezeept. Zepen is een behandeling-/ afwerkingsmethode van meubelen met een natuurlijke en matte uitstraling. De zeep is naturel of wit en dient vermengd te worden met water.

Door regelmatig te zepen wordt het meubel niet alleen gereinigd, maar wordt bij iedere zeepbeurt een beschermend laagje achtergelaten. Vuil en vocht kunnen daardoor niet in het hout dringen, maar blijven op het oppervlak liggen. Hoe vaker u zeept, hoe dikker dit beschermlaagje wordt. Een goed gezeept meubel heeft daarom over het algemeen erg weinig onderhoud nodig.

Uw meubel dagelijks afnemen met een licht vochtige doek is voldoende. Het gebruik van ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. Ook het gebruik van synthetische middelen is niet toegestaan, deze middelen ontvetten namelijk waardoor het eikenhout zijn beschermlaag verliest.

Gebruiksaanwijzing zepen

Bescherming eikenhout

Eikenhout dient beschermd te worden. Zo is het niet verstandig om hete of vochtige voorwerpen direct op het meubel te plaatsen. Eventuele gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om zo vlekken te voorkomen. Tevens kunnen scherpe voorwerpen het oppervlak beschadigen, denk bijvoorbeeld aan vazen of kunst welke u op uw meubel plaatst.

Werken van eikenhout

Hout is een natuurproduct, welke gevoelig is voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Massief eikenhout reageert sterk op verandering van de luchtvochtigheid in uw huis. Met name in de winter, wanneer binnen de kachel weer aan gaat, kan een eiken meubel het zwaar hebben. Met als gevolg dat het eikenhout gaat werken. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat uitzetten. Hoe droger de lucht, des te groter de kans dat het hout gaat krimpen. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het hout. Deze natuurlijke reactie is een eigenschap van massief eikenhout.

Om de werking van massief hout te minimaliseren en de kwaliteit van een houten meubel te bewaken, is het belangrijk om voor goede luchtvochtigheid te zorgen. Het beste is om een luchtvochtigheid van 50-60% te hebben. Indien er in de winter kleine scheurtjes ontstaan is er geen reden tot paniek, zodra de temperatuur buiten stijgt, zullen de scheurtjes in het hout weer verdwijnen omdat het hout weer uitzet.