Gebruiksaanwijzing zepen

Lees hieronder de gebruiksaanwijzing voor het onderhoud van uw meubel.

Onze meubels van zowel eikenhout als notenhout worden afgewerkt met olie en zeep. De zeep wordt bij aflevering van uw nieuwe meubel meegeleverd. De zeep is naturel of wit en dient verdund te worden met water. Bij gebruik van de wit-gepigmenteerde zeep de flacon voor gebruik goed schudden, zodat de witte pigmenten niet onderin blijven zitten.

Ga als volgt te werk:

1. Meng 1 deel zeep met 40 delen water. (Bijvoorbeeld 10ml zeep en 400 ml water)
2. Het meubel vochtig (niet kletsnat!!) afnemen met de zeepoplossing. Dit kunt u doen met een sopdoekje.

Door regelmatig te zepen wordt het meubel niet alleen gereinigd, maar wordt bij iedere beurt een beschermend laagje kokos- en sojavetten achtergelaten op het oppervlak. Vuil en vocht kunnen daardoor niet in het hout dringen, maar blijven op het oppervlak liggen. Hoe vaker u zeept, hoe dikker dit beschermlaagje wordt. Een goed gezeept meubel heeft daarom over het algemeen erg weinig extra onderhoud nodig. Let wel, te vaak zepen zorgt dat het meubel ‘vet’ aanvoelt en er een waas ontstaat.

De zeepoplossing kan men bewaren in een afsluitbaar emmertje, maar nog handiger is het om de zeepoplossing te bewaren in een plantenspuit. Voor het volgende gebruik wel eerst goed schudden.

Tafels
Het advies voor tafels geldt: in de eerste 2 maanden, 1 keer per week zepen.
Daarna om de maand zepen of wanneer u denkt dat de tafel een zeep behandeling nodig heeft. (Bijvoorbeeld wanneer er een kring te zien is: dan ook de hele tafel zepen en niet alleen de kring).  Neem af en toe ook de tafelpoten mee om kleurverschil te voorkomen. Daarnaast kunt u bij dagelijks gebruik de tafel afnemen met een vochtige doek (alleen water, geen schoonmaakmiddelen)

Kasten en tv-meubels
Het advies voor kasten en tv-meubels geldt: in het eerste halfjaar enkel met een natte doek afnemen is voldoende. Vervolgens 1 keer per 6 maanden zepen of wanneer u denkt dat het nodig is.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen

Het meubel schoonmaken met synthetische middelen is niet toegestaan, deze middelen ontvetten namelijk waardoor het meubel zijn beschermlaag juist verliest. Bij dagelijks gebruik is reinigen met schoon water voldoende.

Wat te doen bij vlekken

Eventuele gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om zo vlekken te voorkomen. Indien er toch een vlek is ontstaan, kunt u het meubel eerst afnemen met alleen water. Helpt dit niet, dan kunt u het zepen enkele keren herhalen om de vlek te verwijderen. Let wel, maak het gehele oppervlak schoon! Niet enkel de plek waar de vlek zich bevindt. Soms heeft het hout de tijd nodig om zich te herstellen, het kan daarom voorkomen dat een vlek niet direct verdwijnt.