Eigenschappen notenhout

Op deze pagina vindt u alle informatie over onze werkwijze en de eigenschappen van massief walnotenhout.

Massief notenhout

Het walnotenhout waar wij mee werken is afkomstig uit Amerika. Walnotenhout is een harde houtsoort met een warme donkerbruine uitstraling. Kenmerkend aan notenhout is het spinthout, dit zijn de lichtere delen van het hout. Spinthout kan als optie gekozen worden.

 

Oliën en zepen

De meubels welke worden gemaakt van notenhout worden voornamelijk geolied en gezeept.

Oliën geeft het notenhout voornamelijk extra bescherming. De olie zorgt voor een sterk, flexibel, vuil- en waterbestendig oppervlak. De speciale samenstelling van de olie zorgt ervoor dat het hout blijft ademen. Voor notenhout wordt onder andere naturel olie en witte olie gebruikt.

Nadat een meubel is geolied wordt het meubel gezeept. Zepen is een behandeling-/ afwerkingsmethode van meubelen met een natuurlijke en matte uitstraling. De zeep is naturel of wit en dient vermengd te worden met water.

Door regelmatig te zepen wordt het meubel niet alleen gereinigd, maar wordt bij iedere zeepbeurt een beschermend laagje achtergelaten. Vuil en vocht kunnen daardoor niet in het hout dringen, maar blijven op het oppervlak liggen. Hoe vaker u zeept, hoe dikker dit beschermlaagje wordt. Een goed gezeept meubel heeft daarom over het algemeen erg weinig onderhoud nodig.

Uw meubel dagelijks afnemen met een licht vochtige doek is voldoende. Het gebruik van ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. Ook het gebruik van synthetische middelen is niet toegestaan, deze middelen ontvetten namelijk waardoor het eikenhout zijn beschermlaag verliest.

Gebruiksaanwijzing zepen

Bescherming notenhout

Meubels gemaakt van notenhout dienen goed beschermd te worden. Zo is het niet verstandig om hete of vochtige voorwerpen direct op het meubel te plaatsen. Eventuele gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om zo vlekken te voorkomen. Tevens kunnen scherpe voorwerpen het oppervlak beschadigen, denk bijvoorbeeld aan vazen of kunst welke u op uw meubel plaatst. Advies is om onderzetters en viltjes te gebruiken ter bescherming van het meubel.

Werken van notenhout

Hout is een natuurproduct, welke gevoelig is voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Notenhout reageert op verandering van de luchtvochtigheid in uw huis. Met name in de winter, wanneer binnen de kachel weer aan gaat, kan een meubel het zwaar hebben. Met als gevolg dat het notenhout gaat werken. Hoe vochtiger de lucht, de groter de kans dat het hout gaat uitzetten. Hoe droger de lucht, des te groter de kans dat het hout gaat krimpen. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het hout. Deze natuurlijke reactie is een eigenschap van massief notenhout.

Om de werking van massief hout te minimaliseren en de kwaliteit van een houten meubel te bewaken, is het belangrijk om voor goede luchtvochtigheid te zorgen. Het beste is om een luchtvochtigheid van 50-60% te hebben. Indien er in de winter kleine scheurtjes ontstaan is er geen reden tot paniek, zodra de temperatuur buiten stijgt, zullen de scheurtjes in het hout weer verdwijnen omdat het hout weer uitzet.